tiistai 7. huhtikuuta 2015

Pääsisäisen puintia!

Heippa taas! Pääsiäinen on nyt viimein ohi ja haluan vähä kertoa mitä pääsiäisen aikana täällä Tsekeissä tapahtui :)

Elikkä siis pääsiäisloma alkoi meillä 31.3 ja loppu tänää 7.4. Lähdettiin aprillipäivänä meidän tutorin mökille (Jana) pieneen Bohemian kylään. Näkymät siellä oli kuin saippuasarjassa Emmerdale ja naurskelin paljon itsekseni et ollaan oikeesti nyt maalaiskylässä. Pelkokuvat siitä, minkälainen se "mökki" on, oli hirvittävät kun katsoi asuntoja ulkoapäin. Mutta ONNEKSI, päinvastoin. Mökki oli aivan uskomattoman hieno. Oikeasti. Paljon hienompi ku moni omakotitalokaan. Sisältä oli erittäin kodikas ja lämmin, takapihalla oli Janan isän "pyhättö". Hän on rakentanut kaikki itse, mökistä lähtien, kaivon, puutarhan, kaikki mitä takapihalta löyty oli itse rakennettu. Aivan käsittämätöntä.

Käytiin mökkireissun aikana tutustumassa yhteen kuuluisaan linnaan, jonka nimeä on mahdotonta suomalaiselle lausua. Siellä oli Minaret, joka oli iso torni jonka päälle voi kävellä ylöspäin. 306 askelta. Sitten siellä oli hieno puutarha, joka seki oli ilmeisesti tosi kuuluisa jostain syystä. Linnalta kun lähdettiin, menimme taas pieneen kylään jonka nimeä en muista, mutta se oli turistikylä. Siellä oli sellainen paikka kun Cafe Fara, josta olisi löytynyt myös kahvimuseo mutta emme menneet sinne.

Sitten perjantaina (3.4.2015) kävimme Janan serkuilla tekemässä itselleni "Tatarin" jolla sain luvan kanssa taputella naisten pyllyjä pääsiäismaanantaina. Reissua helpotti huomattavasti se, että Janan serkku puhuu suomea. Hän opiskelee suomea yliopistossa, ja on käynyt Tampereella myös vuoden verran asumassa. Oli erittäin hauskaa ja samalla hemmetin mahtavaa kuulla, et joku puhuu suomea. Voi sitä riemun määrää. Olin niin hämmästynyt aluksi, että yritin silti puhua hänelle englantia, vaikka hän vastasikin aina suomeksi. Oli niin outoa, kun oon puhunu nyt kaks viikkoa englantia.

Sitte se ruokailua siellä. Herranjesta ku oli hyvää, ja sitä sitte syötiinki koko ajan. Jos ei muuta tekemistä löytynyt, sitte syötiin. Ja on varmaan vähän erilainen kulttuuri erokin Suomessa ja Tsekeissä, ja sanoimme että ei kiitos, olemme täynnä, emme halua enää ruokaa, he ajattelivat sen niin että emme pidä heidän ruuastaan. Sanoimme joka kerta että päin vastoin, mutta kun juuri heitin 5kg mahtavaa tsekkiläistä ruokaa huiviin, ei enää vaan mahdu meikäläisen pieneenkä ropppaa muruakaan enempää! Mutta kaikinpuolin todellakin, reissu oli 5/5 ja emme pystyneet kiittämään tarpeeksi kaikesta palvelusta mitä saimme. Ja hassua kun tsekilläiset itse sanovat että he eivät ole ystävällistä kansaa. JA PASKANMARJAT. Ikinä en oo nähnyt noin ystvällistä sakkia.

Sitte sunnuntaina (5.4) matkamme alkoi Brnosta Jesenikin kaupunkii, sinne oli noin 200 km, neljä tuntia junalla. Ja kun Sipriinan kanssa olemme tsekinkielen asiantuntijoita, oli mielenkiintoista löytää oikea juna, ja oikea pysäkki. Mutta onneksi löysimme. Matkalla oli mitä mahtavempia näkyjä. Välillä tuli vettä, vartin päästä oli helle, taas vartin päästä tuli lunta kun Esterin alapäästä. Jälkeenpäin kuulin että matkanvarrella on kuuluisa laskettelurinne Tsekeissä. Vähän harmittaa näin jälkikäteen kun en nähnyt ja kokenut. Saavuttuamme Jesenikii, matkustimme sieltä Mikulovcen pieneen kylään jossa asui Nikolin vanhenmmat, ja hänen poikaystävänsä Martinin vanhemmat asuivat viereisessä kylässä.

Pienessä kylässä kun ollaan, aina pitää sanoa Dobrii Den (hyvää päivää) vaikka et tuntisikkaan heitä. Mutta anyway, sunnuntaina oltiin Nikolin vanhempien luona, hänen äitinsä pitää ravintolaa alakerrassa. Nikolin vanhemmat ovat eronneet, mutta isä asuu silti samassa talossa, hänellä on vain yksi pieni huone siellä. Ja isän tyttöystävä työskentelee ravintolassa. Ja ravintolan kaksi kokkia asuvat kivenheiton päästä ravintolasta. Hauska yhtälö.

Sitten maanantaina 6.4 alkoi pääsiäisläpsintä. Syynä tähän on se, että miesten pitää läpsiä naisia 8-12 välisenä aikana, että naiset pysyvät terveenä ja kauniina ensikin vuonna. Mutta sen jälkeen saa jatkaa vielä, mutta 12 jälkeen naiset saavat kostaa vedellä ja kananmunilla halutessaan. Homma siis tapahtui näin että miehet menivät ovelta ovelle, lauloivat tsekkiläisen lorun samalla kun taputtivat naisten hanuria, naiset pysyvät terveinä ja kauniina. Tästä palkkioksi miehet saivat kananmunia, suklaata ja juomista.

Meidän aamu alkoi sillä, että Nikolin poikaystävä Martin, tuli vesilasin kanssa sekä tatarin kanssa herättämään Sipriinaa sängystä. Sipriina sai märän herätyksen, jonka jälkeen menimme alakertaan aamupalalle. Siellä Martin oli jättänyt minulle vesilasin, jotta minun täytyisi kastella Nikol ja hänen äitinsä sekä laulaa laulua samalla kuin taputtelin heitä hanuriin. Tämän jälkeen meidän  9 hengen joukkue lähti ovelta ovelle antamaan naisille taputuksia. Sipriina jäi Nikolin ja hänen äitinsä kanssa odottelemaan taputtelijoita. Mun mielestä aika jees perinne :D

Elikkä yhteenvetoa pääsiäisestä. Aivan uskomattoman mahtava ja ainutlaatuinen kokemus. Jos teillä on mahdollisuus mennä tsekkeihin pääsiäisenä, ja teillä on siellä tuttuja. Menkää. Menkää ihmeessä ja älkääkä miettikö sekuntiakaan. Sanattomaksi vetää tälläinen

-Jyri- Siitä mutsille uus lasipöytä :)

 Itse tehty kaivo

 Kaikki on Janan isän kädenjälkeä...

 Vähä maisemia Bohemian kyliltä...

 Viinipeltoa

 Se linna tais olle Lednice...
 Minaretin huipulta, pitkät 306 porrasta
 Linnan karttaa

 Meidän yhdeksän hengen joukkio valmiina taputtelemaan

 Uskon silta...

Ja lunta tuli, oli kotoinen fiilis :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti